Jornada en Barcelona

21 septembre 2013

Respostes des de la ciutadania i la psicoanàlisi davant el desmantellament
de l'estat del benestar

Des que va esclatar l'anomenada crisi econòmica estem assistint a un fet inqüestionable: Hi ha un malestar profund i creixent que corrou els fonaments del model social sorgit després de la segona guerra mundial. No es tracta d'un nou contracte social sinó del desmantellament de l'estat del benestar i de "crisis personals" i socials que costen vides humanes i enormes patiments. Alguns han decidit acabar amb els drets conquerits al llarg de dècades i d'enormes esforços per part dels ciutadans, i hem entrat en un context de guerres civils i de progressives i perilloses fractures socials a les quals ningú no hi veu una sortida clara.

A salut mental assistim cada dia a persones que han fet intents de suïcidi i/o pensen en desaparèixer o fer-se invisibles. No és això una crisi?  Les desigualtats socials s'agreugen dia a dia  i tota una generació, ben preparada, no té cap mena de futur a menys que s'integri en la perversió del discurs neoliberal. Com psicoanalistes podem dir i fer, però també hem d'establir sinèrgies amb altres persones i disciplines (professionals de l'àmbit social, del món educatiu, de justícia, de l'art, etc.)

En aquesta jornada volem fer una reflexió ètica i compromesa al voltant de les transformacions socials imposades i dels seus estralls: l'atur, la pobresa i l' exclusió social i també presentarem les iniciatives que s'estan portant a terme en el districte de l'Eixample de Barcelona i en la comarca del Baix Llobregat.

PROGRAMA

9.30: Recepció i entrega de documentació

10 – 11.30: Conversa amb:

 

Germán Cano (Professor de Filosofia de la Universidad Complutense de Madrid) i Josep Moya (Coordinador de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya).

Moderadora: Raquel Jiménez (psicoterapeuta del Servei d’Assistència Multiprofessional de Sant Celoni i psicoanalista)

11.30-12h: Descans

12-13.30: Experiències:

 

Un grupo llamado Dignidad. Daniela Aparicio (psicoanalista del Fòrum Psicoanalític Barcelona).
L’impacte de la crisi en el treball social. Camí cap a l’acció comunitària. Isabel Fontanet (Treballadora social del districte de l’Eixample).

Moderadora: Àngels Petit (presidenta del Fòrum Psicoanalític Barcelona)

Secretaria Tècnica: Fòrum Psicoanalític Barcelona - Tel. 934 108 317
Horari de secretaria: dilluns a dijous de 19:30 a 21:00

Inscripció gratuïta per email > info@epfcl-fpb.org

Lloc: CaixaForum Barcelona
Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, 08038 - Barcelona

Amb el suport de: